Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tufft om en bana försvinner” – hör ordförande Oskar Johansson om oron inför byggplanerna. Foto: SVT

Discgolfare oroas av byggplaner på I20 i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun hoppas att I20-området ska bli tiotusentals nya bostäder. Men för den lokala discgolfklubben är planerna nedslående.
– Det blir väldigt många spelare som inte har någonstans att ta vägen, säger ordförande Oskar Johansson. 

I20-området i Umeå lockar över tusen discgolfare varje månad under sommaren, enligt den internationella medlemsorganisationen PDGA. Att Umeå kommun vill bygga över 30 000 bostäder på området väcker oro.

– Det är en startbana för dem som börjar med discgolf, den ligger så centralt lätt och det är lätt att ta sig dit. Vi spelar ju också på Mariehemsängarna men det är en svårare bana. Det är nybörjare som tappar sin arena.

”Hårt slag”

Kunskapen om sportens popularitet är liten menar Oskar Johansson och därmed är det risk för att konsekvenserna av byggplanerna underskattas. 

– Det blir ett hårt slag mot sporten. Det är som att ta bort alla fotbollsplaner i Umeå och bara behålla den på Gammlia.

Vill se alternativ bana

Om byggplanerna blir verklighet hoppas klubben att kommunen ska erbjuda ett alternativ. 

– Bostäder behövs också men det blir väldigt många spelare som inte har någonstans att ta vägen. Vi hoppas att man kan hitta ett nytt område där man kan ha vår verksamhet.

Thomas Lundgren, stadsplanerare vid Umeå kommun, säger att det nya bostadsområdet kommer att ha grönområden kvar, även om de kommer se annorlunda ut jämfört med i dag.

– Möjligheten att röra sig i skog och mark kommer att finnas här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Discgolf i Västerbotten

Mer i ämnet