Trots att det är en sommarsport så har intresset för discgolf gjort att många även söker sig ut på banorna under vintern, Mikael Samuelsson är en av dem. Foto: SVT

Discgolfare trängs på banorna – även under vintern

Uppdaterad
Publicerad

Discgolfandet har ökat explosionsartat i Sverige det senaste året och trots att det inte är en vintersport har många fantaster och nyblivna discgolfare sökt sig till de banor som hållits öppna under vinterhalvåret, även under meterdjupa snötäcken.

Runt om i Västerbotten finns ett 20-tal banor – varav många skapats bara de senaste åren – och de som hålls öppna även under vintern har fått många abstinenta discgolfare att flockas under vinterhelgerna.

– Jag är besatt helt enkelt, jag spelade första gången i somras, sen dess har jag verkligen fastnat, säger Simon Sahlman, som spelar sina vinterrundor på Lövöns Discgolfbana i Holmsund.

Discgolf i Västerbotten

Men det är inte en helt riskfri aktivitet.

– Första dagen jag var här tappade jag åtta discar, säger Tim Saxén, som också spelar i Holmsund.

50 miljoner rundor 2020 – pandemieffekt?

En av de mest använda discgolf-apparna i världen har samlat ihop statistik över utvecklingen av sporten och hur mycket golf som spelas:

  • De senaste åren har sporten vuxit oerhört mycket och under pandemiåret 2020 spelades 50 miljoner discgolfrundor världen över
  • 70 procent av de nästan 12 000 banorna i världen byggdes det senaste årtiondet
  • De nordiska länderna har flest banor per capita i världen
  • Många av de populäraste banorna ligger i Norden och i Sverige

Anledningar till den stora populariteten kan vara att kostnaden är ganska låg – en disc kostar mellan 100 och 200 kronor – och att närheten till många banor, som ofta ligger i parker inne i städerna, gör att det är lätt att ta sig ut.

En ”ny-gammal” sport

Discgolf har funnits länge – enligt vissa källor spelades versioner redan på 1920-talet – men det var först på 60- och 70-talet som det blev populärt som sport och tävlingar började anordnas.

I Skellefteå finns ett av de stora företagen inom discgolf, vars fabrik producerar discar även åt många andra märken.

Sedan 2010-talet har också medieproduktionen kring världsmästerskapen och de nationella tourerna fått fart och många är dom som hungrar efter nya sändningar från tävlingarna, ofta uppladdade till youtube av medieföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Discgolf i Västerbotten

Mer i ämnet