Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren om varningssystemet – hade coronapandemin gått att förhindra? Foto: Arkivbild/Marién Karlsson/SVT

Nytt forskningsprojekt på SLU – ska varna allmänhet för smitta hos djur

Uppdaterad
Publicerad

Många infektionssjukdomar kommer inledningsvis från djur. Nu har ett nytt forskningsprojekt startat på SLU i Umeå, där ett nytt varningssystem ska tas fram. Tanken är att man ska kunna varna Folkhälsomyndigheten, allmänheten och jägare för sjukdomsutbrott hos djur.

Forskningen kommer till största del att bedrivas vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Umeå.

I projektet kommer man bland annat att samla in gnagare från uggleholkar som finns längs Västerbottens kustremsa men även i Vindeln och Ammarnäs. Djuren ska sedan analyseras och om de bär på smitta så kan man slå larm till allmänheten, Folkhälsomyndigheten och jägare.

– Först dyker smittan upp hos djur och sedan hos människor. Vid utbrott av harpest dröjde det ett halvår innan det spreds till människor, säger Faucke Ecke, docent i landskapsekologi.

Gnagaren som tagits från uggleholken byts sedan ut mot en annan för att ugglorna inte ska bli av med maten.

Metoden är tidigare testad i mindre projekt, nu vill man se hur det fungerar i bredare skala.

I klippet kan du höra mer om hur projektet ska gå till – och om coronapandemin hade kunnat förhindras.

Zoonoser är sjukdomar som sprids från djur till människor eller från människor till djur. Exempel på zoonotiska sjukdomar är sorkfeber, borrelios, fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE), mjältbrand, rabies, Ebola, Q-feber och tularemi (harpest).

Epizootier är sjukdomar som sprids inom djurpopulationer. Exempel på epizootiska sjukdomar är avmagringssjuka och afrikansk svinpest.

Källa: SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer