Personal som har tagit hand om djuren har uppvisat covidsymptom, tre personer har bekräftats smittade. Foto: Borås Djurpark AB

Coronautbrott på svensk djurpark – tiger avlivad

Uppdaterad
Publicerad

En tiger och två lejon på Borås djurpark har bekräftats smittade med covid-19. Tigern Nastasja, som var 17 år gammal, avlivades.

– Det här är det första fallet med kattdjur i Sverige som vi känner till, säger tillförordnad statsepizootolog Karl Ståhl till SVT Nyheter.

Det började med att tigerhonan Nastasja tappade aptiten. Hennes tillstånd förvärrades snabbt – och hon avlivades ett par dagar senare.

– Tigern som avlivades blev väldigt sjuk, men hade också andra underliggande sjukdomar. De beslutade att avliva den ganska direkt, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär på länsstyrelsen i Västra Götaland, till SVT Nyheter.

Den 13 januari blev det bekräftat av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att tigerhonan var smittad med covid-19. Dagen efter bekräftades provresultatet av ett tyskt laboratorium.

Redan i våras rapporterade SVT om att en tiger på Bronx Zoo i New York konstaterats coronasmittad. Men fallet på Borås djurpark är det första kända fallet i Sverige, enligt Karl Ståhl som är tillförordnad statsepizootolog på SVA.

En tigerhane, som funnits i samma inhägnad, har haft vissa milda symptom.

Två lejon covidsjuka

Även en grupp lejon, som hölls i samma hus på djurparken, har uppvisat milda symptom. Två av lejonen har bekräftats smittade med covid-19.

Misstanken är att personal har smittat djuren. Flera som har tagit hand om djuren har haft coronasymptom och tre ur personalen har konstaterats covidpositiva, enligt Borås djurpark.

– Det finns hittills inte några fall rapporterade i världen där smitta har gått från katt till människa, säger Karl Ståhl.

I samband med coronautbrottet isolerades den aktuella avdelningen på djurparken. På tisdagen var djurparkens bedömning att situationen är under kontroll då man inte har upptäckt fler djur eller människor som blivit sjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.