Arkivfoto på covidsmittade tigern Nadia på Bronx Zoo i New York. Foto: Julie Larsen Maher/Wildlife Conservation Society via AP

Tiger smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En tiger på djurparken Bronx Zoo i New York har konstaterats vara smittad av coronaviruset. Ytterligare sex djur tros vara smittade.

Den fyraåriga malayatigern Nadia testades för viruset som en försiktighetsåtgärd efter det att hon fått torrhosta. Även hennes syster Azul samt två sibiriska tigrar och tre afrikanska lejon har fått liknande symptom men har inte testats för viruset.

Nadias positiva provresultat har bekräftas av det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA.

Smittade av djurskötare

Troligtvis har djuren smittats av en djurskötare innan denna visade några tecken på sjukdom, skriver djurparken i ett uttalande.

”Det är inte känt hur den här sjukdomen utvecklar sig hos stora kattdjur eftersom olika arter reagerar annorlunda på nya infektioner, men vi kommer att övervaka dem noga och räknar med att de kommer att bli helt återställda”, skriver djurparken.

De sjuka tigrarna och lejonen på Bronx Zoo uppges må bra, förutom att de har haft något minskad aptit.

Djurparken har varit stängd sedan den 16 mars, precis som New Yorks andra djurparker.

Tidigare fall

Sedan tidigare har tre husdjur, en katt i Belgien och två hundar i Hongkong, diagnosticerats med covid-19 efter att ha smittats av sina ägare. Trots att smittan tros ha startat på en marknad för vilda djur i Wuhan i Kina finns det inga bevis för människor har smittats av djur sedan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet