Fjällräv sitter på en grönklädd sluttning i fjällmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundpest och hjärnhinneinflammation är två sjukdomar som riskerar att drabba fjällräven – se hur länderna gemensamt vill rädda rävstammen. Foto: SVT

Nytt nordiskt samarbete för att rädda fjällräven

Publicerad

Fjällrävsstammen i norr har stärkts, men ställs nu inför nya hot med det varmare klimatet. Nu börjar Sverige, Norge och Finland samarbeta för att möta hoten.

– Nya arter kan bära med sig nya sjukdomar, säger den nationella koordinatorn Malin König.

Det var i mars som det svenska Naturvårdsverket, norska Miljødirektoratet och finska Miljöministeriet beslutade om ett gemensamt åtgärdsprogram för fjällräv.

– De tre länderna har nu samma strategi framåt de närmsta fem åren, säger Malin König och fortsätter:

– Det som är nytt i det här programmet är att vi har tagit in hur klimatförändringarna kommer påverka fjällräven utifrån sjukdomar och hur vi ska hindra rödräv från att komma upp på fjället.

Jakt på rödräv

I det gemensamma åtgärdsprogrammet ingår bland annat inventering, stödutfodring och jakt på rödräv.

I Västerbotten kommer det bland annat startas informationskampanjer för att att besökarna i fjällen inte ska lämna matrester eller jakt- och fiskerester som gör att rödräven har lättare att klara sig till fjälls, särskilt vintertid.

snabb fakta om fjällräven

Status: Starkt hotad.

Antal: Cirka 450 vuxna individer i Skandinavien.

Hot: Klimatförändringar med mildare klimat som leder till konkurrens med rödräven om föda, lyor och revir. Fjällräven hotas även av rävskabb samt brist på smågnagare.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.