”Vi vill hjälpa till” säger Janeth Säfsten på Fonus om satsningen. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Här matchas änklingar med djuränklingar – begravningsbyrå samarbetar med Djurskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Djuränklingar är ett samarbete mellan Fonus och Djurskyddet där man omplacerar djur som förlorat sin husse eller matte. Nu vill man utöka samarbetet för att minska ensamheten bland människor.

För ungefär ett år sedan inleddes samarbetet och nu vill man ta steget längre och hjälpa personer, som nyligen mist någon eller som av någon annan anledning känner sig ensamma, att hitta nya fyrbenta livskamrater. Det är begravningsbyrån Fonus, som är initiativtagare, som förmedlar kontakten och organisationen Djurskyddet som gör bedömningen om de har något lämpligt djur som matchar personen som lämnat in en intresseanmälan.

– Vi tycker det är ett fantastiskt initiativ och alla insatser som görs för att hjälpa oss att hjälpa djur är vi väldigt tacksamma för, säger Greta Backteman, volontär på Djurskyddet Västerbotten.

”Det är roligt att komma hem”

En av dem som i januari adopterade en djuränkling är Inga Sikström. Den 13-åriga katten Sky flyttade hem till henne och trots att hon inte kände sig ensam tidigare blev han en välkommen livskamrat.

– Han betyder jättemycket. Det är roligt att komma hem och det är roligt att kliva upp på morgonen, säger Inga Sikström.

Hör begravningsbyrån och Djurskyddet berätta mer om initiativet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.