Nytt stort utsläpp vid gruva

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett mycket stort tungmetallutsläpp har ägt rum vid en gruva i Västerbotten. Den här gången är det stora mängder zink som läckt ut från Lappland Goldminers gruva i Svärtträsk.

Som mest har zinkhalten legat mer än 40 gånger över den nivå som Naturvårdsverket anser vara akut skadligt för djur och växter.

Enligt företaget är det en snabbt stigande vårflod som gjort att man inte lyckats kontrollera metallutsläppen.

– Vi är olyckliga över att detta har hänt, men vi har jobbat intensivt med de här frågorna sedan vi tog över i augusti förra året och vi kommer inte att låta oss överraskas av vårfloden nästa år, säger Lappland Goldminers vd Kjell Larsson

Gruvan i Svärtträsk drevs under en kort tid av gruvbolaget Scanmining fram till det att bolaget försattes i konkurs 2007. Under förra året skedde stora metallutsläpp både från denna gruva och den närbelägna gruvan i Blaiken. Sedan Lappland Goldminers tog över gruvorna i Blaiken och Svärträsk har bolaget utökat provtagningen och begränsat metallutsläppen genom att tillsätta kalk och järnsulfat i den damm som vattnet från gruvområdet passerar innan det rinner ut i Gunnarsbäcken.

Men nu konstaterar bolaget att man inte anpassade doseringen till de ökade flödena under vårfloden.

-Vårfloden kom väldigt snabbt och vi hade just då inte tillräckliga mängder kalk och järnsulfat tillgängliga, konstaterar Kjell Larsson.

Det prov som togs den 30 april visade på utsläpp på över 100 kilogram zink bara under den dagen. Det preliminära tak för utsläppen från gruvan är 175 kilo metaller per år. Metallhalten i vattnet låg vid det här tillfället mer än 40 gånger över den nivå som, enligt Naturvårdsverket, skadar djur och växter även på kort sikt.

Nästa provtagning gjordes den 4 maj. Då låg utsläppsnivån fortfarande på omkring 50 kilogram zink. Sedan minskade den snabbt sedan doseringen av kalk och järnsulfat anpassats till de högre flödena.

– Vi kommer att ha mycket bättre kontroll över flöden och dosering nästa år, säger Kjell Larsson.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.