Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det finns jättemycket att se nu” – se svanarna mötas i Umedeltat Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Nytt svenskt svanrekord i Umeå – över 8 000 på samma plats

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna uppmättes ett nytt svenskt rekord av antal svanar på ett och samma ställe. Hela 8 400 svanar räknades vid Umedeltats fältstation i Degernäs utanför Umeå – hela 2 000 fler svanar än tidigare.

– Det är väldiga mängder, säger Tomas Brodin, ornitolog och forskare vid SLU.

Det tidigare svenska rekordet på 6 600 svanar uppmättes i Umeå i fjol enligt Ulf Skyllberg vid Umedeltats fältstation, en del av Västerbottens ornitologiska förening.

Stammen av sångsvan har ökat under flera decennier. I början av 1900-talet var den nästan utrotad i Sverige. Nu har den ökat kraftigt, framför allt de senaste 20 åren, och är idag en väldigt vanlig fågel.

– I år har vi haft en väldigt snörik vinter och det har troligen gjort att fler stannat upp här än vanligt för att äta upp sig innan de fortsätter mot små tjärnar i inlandet, eller upp mot Norrbotten, säger Tomas Brodin.

De svanar som just nu samlas i stora grupper vid Umeälvens delta har något positivt att se fram emot. Det är kärleken som hägrar.

– Efter det här kommer de att dela upp sig i par och leta sig till sin lilla tjärn, där de gör sitt bo och lägger sina ägg och får fram ungar, säger Tomas Brodin.

Se när svanarna samlas i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer