Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle inte säga mycket besvärligt väder” – hör SMHI:s meteorolog om högtrycket som drar in över norr i helgen och se hur Vytåg resonerar. Foto: SVT

Vytåg ställer in nattåg till Norrland – kan bryta mot avtal

Uppdaterad
Publicerad

Tågbolaget Vy ställer in all nattågstrafik från Stockholm till norra Sverige under fredag och lördag på grund av ”kyla och besvärligt väder”. Men enligt meteorologen ska vädret blir fint. Dessutom kan Vy bryta mot avtalet med Trafikverket.

I avtalet med Trafikverket står det att Vytåg har rätt att ställa tågtrafiken norr om Boden i 24 timmar om temperaturen är kallare än -30 grader. Men inget reglerar hur företaget får ställa in trafiken söderut.

Trots det ställs tåg in på löpande band. Totalt handlar det om åtta avgångar under helgen, där cirka 1000 resenärer drabbas.

Kommer utvärdera Vytåg

Trafikverket kommer utvärdera om Vytåg gör rätt som ställer in trafiken på grund av kyla då den allmänna prognosen är -20-25 grader i helgen.

– Ytterst kan det bli vite för tågbolget om vi inte anser att de uppfyller avtalet, säger Peter Jonsson, kommunikatör på Trafikverket.

– Vi ställer inte in trafiken på grund av ett avtal, utan av säkerhetsskäl, säger Roger Norman, trafikchef på Vytåg.

Delade meningar om väderprognosen

Den allmänna prognosen för kommande dygn är -20-25 grader i norra Sverige. Men Vytåg skriver på in hemsida att det enligt SMHI väntas ”mycket besvärligt väder i Norrland”. Men de meteorologer som SVT pratat med säger något annat – se SMHI:s version i videon.

Utöver nattågen har flera avgångar med Norrtåg, som körs av Vy, ställts in under fredagen i norra delarna av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.