Foto: SVT

BB i Sollefteå ockuperas i protest

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen startar en ockupation av BB i Sollefteå. På tisdagen stängs BB-avdelningen och invånare i Ådalen protesterar mot det i vad som av arrangörerna beskrivs som en fredlig och partipolitisk obunden demonstration. Sjukstuge-ockupanterna i Dorotea har gett råd på vägen.

Ockupationen startar klockan 18 i huvudentrén till Sollefteå sjukhus och arrangörerna menar att de tidigare har demonstrerat, skrivit insändare och kämpat, men att politikerna inte lyssnat. Födande kvinnor hänvisas i stället till BB i Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Vi förstår att de griper efter sista halmstrået, precis som vi gjorde, vi önskar dem lycka, kraft och styrka, säger Simone Granberg, en av ockupanterna i Dorotea.

Läs även: Oklart var kvinnorna ska föda

Den ockupationen höll på i tre år och i morgon firar ockupanterna sexårsjubileum. De är fortfarande inte nöjda.

– Vi träffas en gång i veckan och vi jobbar fortfarande med att få till jourberedskapen bättre, vi är inte färdiga, säger Simone Granberg.

Gudrun Schyman ställer sig bakom

Men nu har Doroteaborna koncentrerat sig på att ge råd till ockupanterna i Sollefteå och Simone Granberg planerar också att åka dit och hälsa på.

– Vi har sagt till dem att de måste räkna med att det blir långvarigt. Vi hade också mycket nytta av våra pensionärer, för de flesta av oss jobbade ju eller gick i skola, det var tack vare pensionärerna vi kunde hålla ut så länge. Men de har en bra organisation och jag tror att det kommer att gå bra, säger Simone Granberg.

Läs även: Lycksele får landets minsta BB när det i Sollefteå läggs ned

Partiledaren i Feministiskt initiativ Gudrun Schyman har också ställt sig bakom ockupationen i en krönika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet