Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen fattade regionfullmäktige ett inriktningsbeslut om den framtida sjukhusstrukturen i Västernorrland. Hör politikernas reaktioner. Foto: Pierre Ragnhag/SVT

Avgörande beslutet fattat – specialistvård kan komma att avvecklas på Sollefteå sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stundtals hetsig debatt i fullmäktigesalen under onsdagen fattades det avgörande inriktningsbeslutet sent på onsdagseftermiddagen.

Regionen går vidare med förslaget att förflytta all opererande verksamhet till Örnsköldsvik och Sundsvall.

Det har varit några månader av turbulens sedan konsultrapporten rörande sjukvården i länet av Ernst & Young lades fram. Frågan har lett till protester och många politiska avhopp bara den senaste veckan – och debatten i fullmäktigesalen var stundtals hetsig.

– Vårt förtroende för er i majoriteten är lika med med noll, säger bland annat vänsterpartisten Inger Fängström.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Under onsdagen fattade regionfullmäktige ett inriktningsbeslut om den framtida sjukhusstrukturen i Västernorrland som bland annat innebär att specialistvården i länet koncentreras till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus, medan Sollefteå i huvudsak ska bedriva geriatrisk vård för äldre multisjuka patienter.

Under hösten påbörjas en fördjupad utredning av inriktningsbeslutet, och tidigast i slutet av året fattas skarpa politiska beslut kring den framtida sjukhusstrukturen.

Enligt förslaget ska det bedrivas vård för multisjuka äldre i Sollefteå.
Verksamhet som intensivvård, hjärt- och strokeavdelning, narkos och ortopediska operationer flyttas från sjukhuset.
Kvar blir mottagningsverksamhet för kontroller inom bland annat kardiologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet