Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är ledsen och besviken över hanteringen från mitt parti, säger regionpolitikern Ulrika Frestadius som nu hoppar av sitt uppdrag i regionen med omedelbar verkan – hade hon fortsatt hotade partiet med att utesluta henne, Foto: Pierre Ragnehag

Sollefteåpolitiker lämnar regionen i protest mot sjukhusförslag – hotades av uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Frestadius (M) från Sollefteå har länge varit motståndare till den egna partilinjen i frågan om Sollefteå sjukhus. Hon ville stanna kvar i regionfullmäktige men hotades då med uteslutning ur partiet – nu hoppar hon av helt från regionuppdraget.

– Jag kunde bara inte rösta för en avveckling av Sollefteå sjukhus, säger Frestadius.

Till veckan ska regionfullmäktige besluta om framtiden för Sollefteå sjukhus. Majoriteten som styr, där Moderaterna ingår, vill få igenom konsultförslaget att plocka all specialistvård från sjukhuset.

Lämnar omedelbart

– Jag företräder ju befolkningen i Sollefteå, och jag kunde bara inte rösta för förslaget, säger Ulrika Frestadius (M) till SVT.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Nu väljer hon att, med omedelbar verkan, lämna sitt uppdrag i regionen och kommer inte delta under fullmäktige den 18 och 19 juni.

Ville stanna

Hon säger att hon helst ville stanna kvar på sitt uppdrag, men när hon förklarade att hon då skulle rösta emot sitt eget parti fick hon beskedet
från Jörgen Berglund, ordförande för Moderaterna i distriktet, att hon då skulle uteslutas.

– Jag är ledsen och väldigt besviken på mitt parti, säger Ulrika Frestadius (M).

– Det är tydligen lågt i tak i moderaterna, säger hon.

I ett sms till SVT Västernorrland skriver Jörgen Berglund (M) att: ”Det är tillåtet med olika åsikter, men det betyder inte att det är lämpligt att aktivt motarbeta förslag när partiet väl bestämt sig hur vi ska agera.”

Sollefteåpolitiker som lämnat regionpolitiken

Bara den senaste veckan har tre politiker i Sollefteå kommun även hoppat av sina uppdrag i regionen till följd av frågan om Sollefteå sjukhus framtid. Det är inte första gången det händer.

Lena Asplund: ”Sorglig situation”

Före detta moderaten Lena Asplund var ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och även riksdagsledamot. Hon lämnade politiken helt 2022, eftersom hennes parti gick till val med förslaget att lägga ned Sollefteå sjukhus.

– Hela situationen i Västernorrland nu är sorglig. Man borde koncentrera sig på att få ordning på Sundsvalls sjukhus. Man löser ju inte problemet genom att överföra massa patienter från Sollefteå till Sundsvall och Örnsköldsvik, säger hon inför att beslutet ska fattas.

Linnea Stenklyft: ”Känner frustration och sorg”

Socialdemokraten Linnea Stenklyft var vice ordförande i regionstyrelsen och bland de första att hoppa av 2016. På den tiden handlade det om att akutortopedin i Sollefteå skulle läggas ned.

– Jag känner bara en stor frustration och sorg över situationen som är nu. Det som finns kvar idag på Sollefteå sjukhus är lägstanivån, skulle jag vilja säga, för att kunna bedriva en patientsäker vård. Vården blir inte likvärdig med det här förslaget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet