Coronapandemin påverkar Region Västerbottens ekonomi. Foto: SVT

Oenighet om Region Västerbottens ekonomiska läge

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har påverkat Region Västerbottens ekonomi, men det råder oenighet om hur mycket. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) menar att det ekonomiska läget är mycket allvarligt och efterlyser fler åtgärder från majoriteten medan regionråd Peter Olofsson (S) vill hålla fast vid den åtgärdsplan som redan är beslutad.

Pandemin har påverkat Region Västerbottens verksamhet i stor utsträckning och det är svårt att göra ekonomiska kalkyler, men i regionens andra delårsrapport för 2020 pekar prognosen på ett negativt resultat på 483 miljoner kronor. Slutresultatet kan bli helt annat beroende på hur mycket statsbidrag ör covid -19 som regionen får.

– Det viktiga för oss är att vi har ett åtgärdspaket som vi jobbar med och det har vi klarat förhållandevis bra, säger regionråd Peter Olofsson (S).

Klarar en del åtgärdsmål

Åtgärderna handlar bland annat om minska kostnaderna för hyrpersonal och sjukresor och om omstrukturering av vården. Det ska ge kostnadsminskningar på 225 miljoner kronor. Regionen har kommit en bit på vägen, enligt delårsrapporten har man nått 67 procent av målen, men det är siffror som oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) ifrågasätter.

– Prognosen visar att ekonomin är illa skött och vi måste åtgärda dom ekonomiska problem som finns och inte skjuta dom framför oss, säger han, säger Sandström.

Hör regionrådets och oppositionsrådets tankar om hur det egentligen går med åtgärdspaketet i klippet ovan.

ur Region Västerbottens delårsrapport:

Prognosen för år 2020, efter andra tertialet, är ett negativt resultat på 483 miljoner kronor och bedömningen är att regionen inte kommer att uppnå det finansiella resultatmålet. Prognosticerat balanskravsresultat visar på ett underskott om 96 miljoner kronor och ska i enlighet med kommunallagen återställas inom tre år. I jämförelse med delårsrapport per april har prognosen för balanskravsresultatet förbättrats med 107 miljoner kronor vilket främst förklaras av förbättrade skatteintäkter och statsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.