Antalet elever i SFI och annan grundläggande utbildning beräknas också öka. Detta kan dock finansieras med överskott från tidigare år. Foto: SVT

Ökad budget ska klara elevökning i gymnasiet

Publicerad

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå kommun får ett tillskott på 13,1 miljoner kronor nästa år. Detta eftersom antalet elever beräknas öka kraftigt de kommande tio åren.

Under de kommande tio åren väntas antalet elever i gymnasieåldern öka med 1.200 personer i kommunen. Denna ökningen motsvarar enligt kommunen en normalstor gymnasieskola och därför kan nya lokallösningar (utöver de som redan är planerade eller påbörjade) komma att krävas.

– Vi har också under flera år sett att fler och fler elever från andra kommuner väljer att plugga på någon av våra gymnasieskolor. Det gäller kanske framförallt våra idrottsutbildningar som är väldigt populära, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i ett pressmeddelande och som beskriver problemet som angenämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer