Ökad efterfrågan på lokal mat i Västerbotten – ”Medvetenheten om vår sårbarhet har totalt exploderat”

Publicerad

Pandemin och kriget har lett till ökat intresse för lokalproducerad mat.

Projektet Matsam i Västerbotten arbetar för att öka självförsörjningen av råvaror i länet.

– Medvetenhet om vår sårbarhet har totalt exploderat, säger Anki Berg som är projektledare i Matsam.

Projektet Matsam startade 2020 och målet är att matproducenter och råvaruförädlare i Nordmaling, Umeå och Vännäs kommuner ska kunna utvecklas och möta efterfrågan på lokal mat.

– Det har ju funnits en grön våg under en lång tid, säger Anki Berg som är projektledare.

Men både pandemin och kriget har ökat intresset för lokalproducerat mat.

– Medvetenhet om vår sårbarhet har totalt exploderat, säger hon. Att öka den regionala självförsörjningsgraden är ett av projektets mål, säger Anki Berg.

Krögare på jakt efter nya råvaror

För att kunna öka den lokala produktionen ska nu fler restauranger och caféer erbjuda regionala produkter. Därför arrangerade Matsam, en mässa i Umeå. Där kunde matproducenter för första gången sedan pandemin bröt ut träffa restaurangbranschen fysiskt.

– Vi vill jobba med lokala produkter och vi vill hitta de som kan hålla en bra kvalité, säger Sakarias Jussila som är restaurangchef på Harriets i Umeå.

Hör projektledaren Anki Berg, mathantverkarna och krögare berätta om lokalproducerat mat i klippet.

Fakta Matsam

Projektet pågår från 2 november 2020 till (preliminärt) 31 mars 2023.

Projektägare är Vännäs kommun som arbetar i nära samarbete med projektpartnerna Umeå och Nordmalings kommun.

Finansiering kommer från projektägaren och partnerna samt Region Västerbotten och EU:s Jordbruksfond.

MatSam är en förkortning av ”Samarbetsprojekt för matkultur i Nordmaling, Umeå och Vännäs kommuner”.

Fakta: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.