Foto: SVT Design & Google Earth

Stor lavinfara i Västra Vindelfjällen – stora laviner förväntas

Uppdaterad
Publicerad

Risken för laviner i Västra Vindelfjällen har ökat och bedöms vara stor under lördagen, enligt lavinprognosen. Därmed avråds från vistelse i eller i närheten av lavinterräng. Många och stora laviner befaras kunna utlösas.

Sportlovet i Västerbottens län står för dörren vecka 10, och samtidigt höjs alltså bedömningen av risk för laviner i Västra Vindelfjällen till stor, en fyra på den femgradiga skalan för lavinfara.

Det är Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.se som bedömer att faran är stor, eftersom det väntas nederbörd, hårda vindar och snödrev.

Skidorter

Mest nederbörd väntas i västra delen av prognosområdet, som omfattar de välbesökta skidorterna Hemavan/Tärnaby. Inom området ligger fjällmassiven Södra Storfjället, Norra Storfjället och Artfjället.

Det finns svaga lager begravda i snön, och det bekräftas både av tester och av spontana laviner. Ny drevsnö ökar påfrestningen i snötäckets svagheter.

Förväntar många laviner

– Det medför att vi förväntar oss både många och stora laviner. Vikten av en skid- eller skoteråkare bedöms räcka för att utlösa en lavin, enligt lavinprognosen för fjällområdet.

Fjällbesökare avråds från att vistas i eller i närheten av lavinterräng. Man ska undvika att färdas nedanför branta sluttningar, framför allt i smala dalgångar. Man bör också undvika särskilt områden med tunt snötäcke, eller i närheten av klippor eller uppstickande stenar.

Bedömningen är att lavinfaran kommer att minska något till söndagen, till nivån Betydande lavinfara.

Även i Norrbotten i Kebnekaise-området råder stor lavinfara.

Fakta: Lavinprognos lördag

Så här ser prognosen ut för svenska fjällområden, lördag 6 mars (inom parentes, gradering på femgradig skala):

Stor lavinfara (4): Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen

Betydande lavinfara (3) : Abisko/Riksgränsfjällen, Södra Lapplandsfjällen, Södra Jämtlandsfjällen, Västra Härjedalsfjällen

Källa: Lavinprognoser.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.