Hör proffsfotografen Jan Pedersen om att fler kvinnor fotar natur: ”Det blir bilder med mer känsla” Foto: SVT

Ökat intresse för naturfoto – ”Fler kvinnor fotar”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset inom naturfotografi ökar i landet och allt fler fotografer är kvinnor. Den bilden delar flera av landets bästa naturfotografer som under söndagen besökte Umeå. – Det har blivit lättare att fotografera och på webben ser man ett allt större utbud av bilder. Det ökar väldigt mycket, säger naturfotograf Jan Pedersen.

Teknikens utveckling och tillgängligheten till kameror pekas ut som en förklaring till att naturfotografin har fått ett uppsving. Inte minst satsar flera av mobiltelefontillverkarna på just kamerautveckling. 

– Du kan ta många fler bilder och experimentera mer idag jämfört med när vi hade film i kameran, säger Jan Pedersen, naturfotograf och författare.

Både han och augustprisade fågelfotografen Brutus Östling har märkt ett markant uppsving av naturfoto de senaste fem-tio åren, till exempel genom att fågelskådare börjat fota.

– Det har blivit så mycket lättare, säger Brutus Östling.

Fler kvinnor

Under söndagen var de båda på plats på kulturhuset Väven i Umeå tillsammans med flera andra svenska proffsfotografer. Där arrangerades en naturfotodag med syftet att ge intresserade chansen att utveckla sin hobby.

En trend som Jan Pedersen sett är att allt fler kvinnor, även yngre, väljer att intressera sig för naturfotografi.

– Det är en ny grupp. Jag tycker det är jättespännande. Det blir ofta väldigt suggestiva bilder och bilder med mer känsla. Tidigare handlade det mycket om att avbilda arter så bra som möjligt. Nu är det viktigare att förmedla ett uttryck, säger han.

Svårare att sticka ut

Men samtidigt som det blivit lättare att ta bilder så har det blivit svårare att sticka ut ur mängden med sina foton.

– Bilder som ansågs vara högklassiga för 25-30 år sedan är inte lika upphetsande idag. De upplevs nästan lite mossiga ibland. Idag ska det till en rörelse i bilden, ett fantastiskt ljus och så vidare. Det blir svårare och svårare för det är så otroligt många som är duktiga, säger Jan Pedersen.

Under söndagen ordnades en naturfotodag i Umeås kulturhus Väven.

Flera internationellt kända svenska och norrländska naturfotografer fanns på plats för att berätta och dela med sig av tips och bilder.

Föreläsare var: Brutus Östling, Jan Pedersen, Staffan Widstrand, Jörgen Wiklund, Marie Kantermo, Henrik Karlsson, Conny Lundström, Rolf Segerstedt och Gunilla Falk.

Dagen arrangerades av Wild Nature fotoresor i samarbete med fotosajten och fototidningen Fotosidan.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.