Foto: Joesfine Holgersson, SVT

Ökat nyföretagande i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Trots pandemin så blev 2020 ett bra år för nyföretagandet i länet. Västerbotten fick 15 procent fler företag 2020 än året före. Det visar statistik från Bolagsverket.

Det startades 1 352 nya företag i Västerbotten förra året, en ökning med 15 procent jämfört med 2019, då det registrerades 1 180 nya företag i länet.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det här en utveckling som bygger framtidstro, något jag tror vi alla längtar efter just nu. Sverige behöver fler företag för att klara sysselsättning och välfärd i framtiden, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Satsar på det lokala

I Vännäs har det under hösten öppnat en saluhall. Christin Westman som är näringslivsutvecklare i Vännäs kommun ser att det är en viss typ av företag som just nu får ett uppsving där:

– Det kommer något positivt av att folk vill handla mer närproducerat och i liten skala. Corona har också haft något positivt med sig, säger hon.

Hör mer i klippet ovan om småskaligt företagande som gynnats under pandemin i Vännäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.