Psykiatrichefen: ”Extra utsatt läge för dem med tvångssyndrom” Foto: SVT

Ökat smittofokus en utmaning för personer med renlighetstvång

Publicerad

Inom psykiatrin märker man av den ökade oro som finns i samhället i samband med coronakrisen. Att dra gränsen mellan sund och överdriven hygien kan till exempel bli svårt för den som lider av tvångssyndrom.

– Har man en överdriven oro för just smitta och smuts så är det ett extra utmanande läge nu, självklart, säger Sara Oscarsson Hannuksela, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Umeå.

– Hos en del accentueras tvättvånget mycket, och det blir jättebekymmersamt.

Varningstecken om hygienrutinen går ut över livet

Ett varningstecken är ifall ens hygienrutiner börjar begränsa en i vardagen och uppta orimligt mycket av ens vakna tid.  

– Det kan bli svårt att ta sig utanför dörren, man blir försenad eller måste stiga upp extra tidigt på morgonen för att hinna göra sina rutiner, förklarar Sara Oscarsson Hannuksela.

Hälsocentralen kan erbjuda hjälp

Cirka två procent av befolkningen beräknas lida av någon form av tvångssyndrom. Sjukdomen som även kallas för OCD kan ta sig många olika uttryck, varav renlighetstvång är ett.

Genom att kontakta sin hälsocentral kan man få hjälp att hantera problemen.

– Är problematiken mer omfattande eller kombinerad med ytterligare någon psykiatrisk sjukdomsbild kan även kontakt med specialistpsykiatrin bli aktuell. Det finns även bra information på nätet om tvång, tipsar Sara Oscarsson Hannuksela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.