Foto: SVT

Oklar framtid för prisat cykelgarage

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslutas Umeå kommuns treåriga projekt “Den koldioxidsnåla platsen” som testat nya sätt att arbeta med klimatfrågor. En del i det prisade projektet är cykelstället vid Västra Esplanaden. Men hur länge cykelgaraget får stå kvar är oklart.

Som en del i projektet ”Den koldioxidsnåla platsen” stod cykelgaraget klart och redo för invigning för drygt ett år sedan. Projektet har syftat till att göra det enklare för Umeåborna att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan.

Projektet har prisats och cykelgaraget visades upp för flera ministrar tidigare i veckan. Men framtiden för cykelgaraget är oklar eftersom kommunens plan är att bygga ett parkeringshus för bilar där efter att ringleden runt Umeå står klar, och då är tanken att cykelgaraget ska flyttas.

Plats för 300 bilar

Det är när den gamla E4:an, som går genom centrum i framtiden, ska göras om till stadsgata som det är tänkt att halva kvarteret Ymer ska ge plats åt ett parkeringshus i fyra våningar med plats för 300 bilar.

– Det finns inga beslut än eftersom Västra länken inte är klar, men cykelgaraget som står där idag kommer att flyttas, säger Karin Isaksson, teknik- och fastighetschef vid Umeå kommun.

Politiskt så har Miljöpartiet och Centerpartiet uttryckt att de vill att kommunen ska se över planerna, om det verkligen ska byggas ett parkeringshus i kvarteret Ymer, som förutom det nybyggda cykelgaraget, inrymmer flera trähus med kulturhistoriskt värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.