Invigningen av cykelgaraget ägde rum under lördagen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Umeås inglasade och uppvärmda cykelgarage invigt

Publicerad

I dag invigdes Cykelstället på Kungsgatan i Umeå. Det är en knytpunkt för att främja cyklandet i staden. På Cykelstället kan man pumpa cykeln med luft, parkera sin cykel under tak och i garage och till exempel låna en eldriven lådcykel.

Det var full rulle nere på stan där invigningen av det nya Cykelstället ägde rum. På plats fanns bland annat cykelentusiaster som tog tillfället i akt att testa den nya servicestationen.

På Cykelstället finns även plats för åtta eldrivna lådcyklar som man för en summa kan låna månadsvis via U-bike.

– Det ska bli intressant att se hur U-bikes-cyklarna kommer att fungera, eftersom att det har varit så högt tryck på dom uppe på universitetet i sommar, säger trafikplanerarna John Bylund och Lisa Persson vid Umeå kommun.

Varmgarage för cyklar

Det finns också ett låst och uppvärmt cykelgarage med 24 platser som kostar 50 kronor i månaden. Enligt företaget Cyklos som levererat garaget finns det 10-20 varma garage över jord i landet.

– Den här trenden har stigit just eftersom att man vill säkerställa tryggheten kring cyklandet. Dels då att cyklisterna ska ha en plats att parkera som är upplyst, att de finns väderskydd för cykeln och att man som cyklist kan lita på att vägar är omskötta och plogade så att cykelresan är säkrad, och att man lätt kan ta sig från A till B, säger Johan Persson, som är vd för Cyklos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer