Foto: TT

Oklart hur varslet slår mot Västerbotten: ”Folk är väldigt oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att 4 500 varslas om uppsägning på Arbetsförmedlingen.

I Västerbotten jobbar drygt 290 personer på myndigheten – än är det oklart hur många av dem som berörs.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Men det är ett enormt varsel och det kommer att drabba väldigt många personer, säger Lotta Edman Ragnarsson, press- och informationsansvarig på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Och av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om innebär att var tredje anställd kommer att sägas upp och kontor kommer att stängas.

– Det är för tidigt i processen att säga hur och var. Ingen vet mera i dagsläget. Omställningsarbetet påbörjas nu. Det ligger i allas intresse att det kommer besked så fort som möjligt, säger Lotta Edman Ragnarsson.

Stor oro på kontoren

Arbetsförmedlingen har 16 kontor i länet och har drygt 290 anställda i länet.  Det är många som är oroliga efter beskedet.

– Folk är väldigt oroliga över framtiden både för sin egen skull och sina kollegor skull, säger Lotta Edman Ragnarsson.

Anders Eriksson som är chef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå och södra Lappland meddelar att kontoren kommer att hålla öppet som vanligt och att alla inbokade möten med arbetsökande kommer också att genomföras som planerat.

– Det är klart att även om det här var väntat, så är det ju nu när varslet nu ligger som det skapas oro. Det är många som ställer frågor om vad det här innebär och hur det kommer påverka. Med tanke på att varslet berör så pass många är det klart att det här känns tufft, säger Anders Eriksson.

Facket: ”Tragisk dag”

Mattias Lundgren fackligt ombud för fackförbundet ST i norra Norrland berättar att det ända sedan riksdagen klubbade igenom budgeten för 2019 i höstas har förts förhandlingar om hur myndigheten skulle klara sitt uppdrag trots minskade anslag.

– Vi visste att det skulle komma ett varsel, men inte att det skulle bli så här stort, säger Mattias Lundgren fackligt ombud för ST i norra Norrland.

Hur togs beskedet emot av de anställda?

– Det har gått en timme sedan varslet kom. Vi måste nu ut och prata med våra medlemmar och stötta dem under denna tragiska dag. Arbetsförmedlingen har aldrig tidigare gjort så här stora neddragningar, säger Mattias Lundgren.

Antalet anställda på Arbetsförmedlingen i Västerbotten:

Umeå, Vindeln, Robertsfors, Vännäs, Bjurholm, Nordmaling: 118 anställda 

Personer som jobbar för huvudkontoret i Stockholm: 14 anställda 

Arbetslivsinriktad rehabilitering Umeå: ca 17 anställda 

Enhet Hjälpmedel: ca 25 anställda 

Arbetslivsinriktad rehabilitering Skellefteå ca 17 anställda (bland dem jobbar några för Piteå och Norrbotten) 

Skellefteå/Norsjö: 65 anställda

Kontoren i Lycksele, Storuman, Sorsele, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Åsele: 65 anställda 

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.