Foto: SVT

Oklart hur stor notan för stormen blir: ”Vi vet om några dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Stormen som drog fram över länet i förrgår kommer att kosta mycket. Det uppger kommuner, kraftbolag och Trafikverket. Men exakt hur mycket är oklart.

På Trafikverket säger man att vattnet måste sjunka undan innan man vet hur allvarliga skadorna på vägarna är.

– Vi hoppas snart ha en summa på skadorna, men i dagsläget har vi den inte, säger Louise Dahlberg, enhetschef på Trafikverket.

Drabbade elkunder

Kraftbolagen jobbar fortfarande med att få ordning på elnäten. Umeå Energi har under onsdagen 70 strömlösa kunder. Skellefteå Kraft har helikoptrar i luften som inspekterar luftledningar.

– Det vi vet i dag är att vi kommer att betala ut totalt minst 200 000 kronor i avbrottsersättning till cirka 200 drabbade kunder som var utan ström i mer än tolv timmar, säger Elin Ala, pressansvarig på Skellefteå Kraft.

Miljonbelopp

Umeå med kranskommuner ser ut att ha drabbats värst av höststormen. En dryg halv miljon kostade den akuta arbetsinsatsen i Umeå enligt kommunens gatu- och vattenchef Christer Nygren. Sammanlagt tror han att stormen kommer att kosta miljonbelopp.

Stora kostnader i framtiden

Det kommunala vatten- och avfallsbolaget Vakin räknar med att de stora kostnaderna kommer om kanske ett år.

– När enskilda hushåll via sina försäkringsbolag kommer med sina ersättningskrav, säger Johan Sjödin, kommunikatör Vakin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.