Oklart var kvinnorna ska föda

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har ännu inte fått någon förfrågan om att ta hand om de kvinnor från Sollefteå och Örnsköldsvik som skall föda barn.
Politikerna i grannlänet Västernorrland vill spara pengar och lägga ned BB i de bägge städerna. I november skall beslutet tas.

Det är till förlossningen i Umeå som kvinnor från Örnsköldsvik och Sollefteå kan få åka i framtiden. De kommer att få välja mellan Umeå och Sundsvall. Men landstinget i Västerbotten har ännu inte fått någon konkret förfrågan om att hjälpa till.

– Vi säger väl varken ja, eller nej. Vi har inte den kapaciteten idag att vi klarar det. Det måste till ett samråd med Västernorrland om det skulle bli aktuellt, säger Peter Olofsson (S) som är landstingsråd i Västerbotten.

Tar ställning i November

I november ska politikerna i Västernorrland ta ställning till om BB i Sollefteå och Örnsköldsvik ska läggas ned. Att lägga ned ett BB är en ytterst känslig sak. Protester och namninsamlingar pågår för fullt i grannlänet där man alltså vill gå från tre till ett BB.

I Norrbotten som är dubbelt så stort som Västerbotten till ytan finns två. I Västerbotten finns tre – i Umeå, Skellefteå och Lycksele.

Försvinner förlossningen i Sollefteå blir Lyckseles BB Sveriges minsta med knappt 400 födslar om året – alltså knappt en om dagen.

Men det finns inga planer på att lägga ner där.

– Nej, det finns inga som helst funderingar på det från vår sida, säger Peter Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet