Foto: SVT / arkiv

Hultin: Åklagaren bör öppna utredningen mot Bergström igen

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot i regionstyrelsen, kräver nu att kammaråklagare Katarina Becker återupptar förundersökningen om brott mot förra regiondirektören Inger Bergström.

Det var efter det att regiondirektör Hans Wiklund informerat politikerna i regionledningen om de senaste turerna i den så kallade Thelinaffären – de hemliga bandinspelningar som det visat sig att den förra HR-direktören Lena Thelin gjort av samtal med förra regiondirektören Inger Bergström – som Lars-Gunnar Hultin ställde sitt krav på att polisutredningen mot Bergström ska tas upp igen.

Föremål för utredning

Varför?

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Därför att brott ska utredas, är Hultins korta svar på SVTs fråga.

Kammaråklagare Katarina Becker beslutades tidigare i vintras att lägga ner förundersökningen mot Inger Bergström.

Bergström hade under sommaren 2017 blivit föremål för utredning sedan det kommit fram att hon upprättat ett avtal om månadslön i ett två och ett halvt år till den förra HR-direktören Lena Thelin efter det att Thelin slutat sin anställning vid Region Västernorrland och i stället fått jobb som HR-direktör vid Strängnäs kommun.

”Brott kan ej styrkas”

Utredningen lades ganska snart ner i initialskedet, men återupptogs igen under hösten efter krav från både från politiker och allmänhet om att saken måste utredas ordentligt.

I februari meddelade så Katarina Becker att hon avslutat förundersökningen mot Bergström med motiveringen att brott inte kunde styrkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet