Inger Bergström, fd regiondirektör i landstinget Västernorrland.

Förundersökningen mot Inger Bergström läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den avskedade regiondirektören Inger Bergström läggs ned. Kammaråklagare Katarina Becker menar att trolöshet mot huvudman inte går att bevisa.

Det var två privatpersoner som anmälde hanteringen av avtalet mellan Inger Bergström och Lena Thelin. Förundersökningen lades emellertid ned i somras, men när landstinget i Västernorrland lät en utomstående advokatfirma utreda händelsen öppnades förundersökningen återigen upp i höstas. Men nu läggs alltså förundersökningen ned – på nytt.

– Regionens ledning kan begära överprövning, säger Katarina Becker.

Det har hänt

Historien har sin upprinnelse i Thelinaffären där det avslöjades att landstingets förra HR-direktör Lena Thelin fått ett avtal om två och ett halvt år med full lön efter avslutad anställning. Regionledningen gav därefter Inger Bergström skulden när det hela avslöjats.

Att hon upprättat avtalet och sedan hemlighållit det var skäl för uppsägning menade landstinget. Till följd av affären avskedades Inger bergström och fick totalt 1,5 miljoner kronor i ersättning före skatt, något som motsvarar 10,7 månadslöner.

Kommentar till JO

Och i början på februari tog SVT del av en kommentar som Inger Bergström skrivit till JO där hon bland annat riktade kritik mot ett antal andra tjänstemän och politiker som känt till det så kallade Thelinavtalet. Bergström menade att hon ensam inte kunde beskyllas för avtalet. Katarina Becker menar dock att det inte ska ha haft något med hennes beslut att lägga ned förundersökningen att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.