Landstinget får betala 1,5 miljoner till den tidigare regiondirektören. Foto: SVT

Inger Bergström får 1,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De centrala förhandlingarna i tvisten kring Region Västernorrlands avskedande av den förra regiondirektören Inger Bergström slutade med förlikning.

Inger Bergström får 1,5 miljoner efter att hon avskedats av landstinget. Det blev resultatet av förhandlingarna mellan hennes fackförbund Jusek och Sveriges kommuner och landsting.

10,7 månadslöner

Överenskommelsen innebär att den tidigare regiondirektören får totalt 1,5 miljoner kronor i ersättning före skatt, vilket motsvarar 10,7 månadslöner. Totalt kostar överenskommelsen Landstinget Västernorrland närmare 2,2 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

– Vi har nått en förlikning som är acceptabel för båda parter. Den här lösningen är godtagbar för Landstinget Västernorrland utifrån det komplicerade personalärendet. Att driva en arbetsrättslig tvist vidare till domstolen är ofta en oviss process. En process som i värsta fall kunnat resultera i betydligt högre kostnader för landstinget, säger regionrådet Erik Lövgren (S), i ett pressmeddelande.

Facket godtog inte uppsägningen

Inger Bergströms fackförbund Jusek ogiltigförklarade uppsägningen av Inger Bergström. Historien har sin upprinnelse i Thelinaffären där det avslöjades att landstingets förra HR-direktör Lena Thelin fått ett avtal om två och ett halvt år med full lön efter avslutad anställning.

Regionledningen gav Inger Bergström skulden när det hela avslöjats. Att hon upprättat avtalet och sedan hemlighållit det var skäl för uppsägning menar landstinget.

Jusek å sin sida anser att Bergström fick order uppifrån, och att allt var känt i den högsta ledningen.

Vi har sökt Inger Bergström för en kommentar efter dagens besked, men inte lyckats nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.