Foto: Marit A Israelsson

Polisspanaren i Skellefteå: ”Vi tar allt fler försäljare och inte bara brukare”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är en kommun där antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt senaste åren. Men enligt polisen är det inte dåligt utan tvärtom bra, eftersom man satsat offensivt på att hitta och lagföra även de som säljer narkotika och därmed fått bort mer knark från gatorna.

Statistik som SVT Nyheter tagit fram visar att Skellefteå år 2017 hade 616 anmälda narkotikabrott. Motsvarande siffra för år 2019 är 2 760. Men det betyder inte att brottsligheten har ökat enligt polisen.

– Vi har sedan dess haft en särskild spaningsgrupp igång och det har givit resultat, berättar en av spanarna.

När det gäller övriga Västerbotten är det svårt att dra några större slutsatser av statistiken eftersom siffrorna går lite upp och ner genom åren. Tydligt är ändå att antalet anmälda narkotikabrott, om man jämför år 2015 med 2019, ökat mest i inlandskommunerna Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Även i Åsele syns en ökning.

I alla andra kommuner i länet har anmälda brott istället minskat och i Bjurholm handlade det förra året om endast tre anmälda narkotikabrott.

I klippet berättar polisen i Skellefteå om hur de stoppat självmord och gjort tillslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.