Foto: Julia Örtegren/SVT

Oljeutsläpp på E4 mellan Hörnefors och Piteå – halt på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Längs E4 läckte det ut olja längs en längre sträcka, mellan Hörnefors söder om Umeå och norrut genom Västerbotten, till Pitsund i Norrbotten.

Enligt Trafikverket var det ett större oljeläckage med risk för halt väglag längs E4.

Trafikverket, räddningstjänsten och polisen var under tisdags natten inkopplade i ärendet.

– Vi har fått tag i lastbilen, säger polisen RLC-befäl Simon Webeklint.

Lastbilen hittades stillastående i Piteå vid fyratiden på tisdags morgonen, ingen chaufför var då kvar på platsen. Polisen dokumenterade platsen, men det är oklart ännu om det rör sig om något brott.

Sand i kurvor och rondeller ska sopas upp

Vägen är öppen överallt, men under onsdagskvällen kommer en del långsamtgående fordon röra sig på sträckan, berättar Pär Aronsson som är presskommunikatör på Trafikverket.

– Vid kurvor och rondeller har sand och absorberingsmedel lagts ut under natten. Det ska sopas upp och då kommer det gå långsammare att ta sig förbi de områdena. Först var tanken att det skulle göras under dagen, men för att påverka trafiken så lite som möjligt kommer saneringsarbetet att genomföras ikväll, säger säger Pär Aronsson.

Varnar för halt väglag

Trafikverket varnar under onsdagen för mycket halt väglag, men trots att det står att händelsen har stor påverkan på trafiken på Trafikverkets hemsida, har det rullat på bra uppger Pär Aronsson. 

– Allt är öppet och trafiken flyter bra, men det gäller ändå att vara uppmärksam som trafikant eftersom det kan vara halt på vägen, säger han.

Oljan som har läckt ut är tallolja och ska vara relativt ofarlig för naturen.

Polisen har dokumenterat platsen och skriver på sin hemsida det i nuläget är det oklart om det rör sig om något brott.

Vid 07-tiden på torsdagsmorgonen uppger Trafikverket att saneringsåtgärderna är avslutade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.