Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En olycka på brobygget över Umeälven, en del i vägprojektet Västra länken, skedde under tisdag förmiddag. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Allmänheten varnas efter broolyckan i Umeå – kan komma föremål flytandes i älven

Uppdaterad
Publicerad

En allvarlig olycka har inträffat vid bygget av bron vid Västra länken över Umeälven. Flera lösa föremål har rasat ner i älven och bron är delvis förstörd.

Det har skett en arbetsplatsolycka på brobygget vid Västra länken i Umeå. Larm om lösa föremål i älven inkom strax efter nio på tisdagsmorgonen.

– Det är en brobalk som vid lansering har gått framåt okontrollerat, säger Gerhard Barrestål, projektledare på Trafikverket, som befinner sig på plats vid brobygget.

En person skadades i samband med olyckan.

– Han kunde ta sig själv till ambulansen, säger Gerhard Barrestål.

Den skadade personen har drabbats av en axelskada, meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Samtidigt utfärdar Trafikverket en varning: ”Just nu vill vi varna allmänheten och alla som befinner sig nedströms på Umeälven och i dess delta att det kan komma virke flytande från olycksplatsen” skriver man i pressmeddelandet.

Rasat ner i älven

Flera föremål har även rasat ner i älven efter att en så kallad ”lansering” gått fel, då en sektion skulle skjutas ut till nästa brostöd. När bron långsamt sköts ut hände något och hela bron rusade iväg. Den så kallade ”king pin” som håller bron uppe slets lös och ligger nu i älven, förklarar Trafikverket.

– Vi håller just nu på att försöka få tag på en båt för att ta hand om det som gått ner i vattnet, säger Gerhard Barrestål.

Hur allvarligt är det här?

– Det är klart att det är illa för det här projektet men jag kan egentligen inte säga mer än så just nu.

Enligt Barrestål finns det just nu ingen omedelbar risk för fler ras men det håller på att undersökas noga. Allmänheten avråds från att röra sig i området och delar av området kommer helt att spärras av.

Så här såg brodelen som har rasat ner i vattnet ut innan olyckan. Foto: Jan Danielsson

”Ett väldans brak”

– Det ser ut som att ställningen som skall hålla upp bron har rasat när de skjutit ut den över älven. Den ställningen ligger just nu i älven och stålvajrarna har rivit med sig delar av träkonstruktionen som troligen var gjutform för körbanan. Det var ett väldans brak, säger en privatperson som hört braket och tagit sig till platsen.

Nya bron över Umeälven

Visa

• Är en del av Västra länken, nya E12, och byggs nära Klabböle utanför Umeå.

• Bron kommer att bli 530 meter lång, vara 18,4 meter bred.

• Det blir tre filer mötesfri väg, två norrut, en söderut, samt en gång och cykelväg 3,5 meter bred.

• Kontraktsumman är på 441,8 miljoner kronor – då ingår den stora bron och en mindre bro över Baggbölevägen, samt en del väg.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västra länken

Mer i ämnet