Minervaskolan i Umeå. Arkivbild. Foto: SVT

Omfattande kritik mot Minervaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Minervaskolan i Umeå får omfattande kritik av Skolinspektionen. Verksamheten lever inte upp till skollagens krav på en rad områden. Bland annat handlar det om brister i betygssättningen, otillåtna urvalstester samt brister i arbetet med elevhälsa.

Efter en så kallad riktad tillsyn av Minervaskolan konstaterar Skolinspektionen brister inom tio områden, framförallt i grundskoleverksamheten. Det här var vk.se först med att berätta

Skolinspektionen konstaterar bland annat att Minervaskolan i flera år inte skrivit nationella prov i samhällsorienterande ämnen i årskurs nio. Därför saknas provresultat att ta hänsyn till i betygssättningen.

Att proven inte skrivits bekräftas av skolans rektor men förklaras med att lärarna ansåg att proven inte höll tillräckligt hög kvalitet, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Elevhälsa och särskilt stöd brister

Skolinspektionen konstaterar också att grundskoleeleverna inte får en avgiftsfri utbildning. Eleverna behöver dagligen använda dator i utbildningen och måste skriva under ett avtal som innebär att de blir ersättningsskyldiga om datorn går sönder, vilket Skolinspektionen menar inte rimmar med Skollagens krav.

Andra brister som tas upp handlar om arbetet med elevhälsan och särskilt stöd. Minervaskolan uppfyller inte kraven på att snabbt utreda elevers behov av särskilt stöd och saknar också den kompetens som ska finnas inom elevhälsan. 

Otillåtna urvalstester

Skolinspektionen konstaterar också att rektorn på gymnasieskolan inte har den utbildning som krävs, samt att de urvalstester i matematik och naturorienterande ämnen som görs inför årskurs sju, är otillåtna eftersom de inte godkänts av Skolverket.

Skolan måste nu åtgärda bristerna och redovisa för Skolinspektionen innan 16 augusti.

Minervaskolans presskontakt skriver i ett mejl till SVT Nyheter Västerbotten att båda skolans rektorer just nu befinner sig utomlands, och inte kan kommentera kritiken innan de läst dokumentet.

”Vi kommer naturligtvis att noga studera dokumentet, vidta åtgärder som är nödvändiga och bemöta den kritik eller de anmärkningar som grundar sig på felaktig information eller missuppfattningar”, skriver Mikael Westergård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.