I videon berättar regionkoordinatorn mot människohandel, Elin Eklöf, om vad hon tror är orsaken till att så få sexköpare söker hjälp. Foto: SVT

Omfattande sexhandel i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Prostitution – att sälja och köpa sex – kan vara vanligare än många tror. I de fyra nordligaste länen pågår en omfattande sexhandel. ”Man kan lätt tro att vi inte har den här brottsligheten, men det är en mångmiljonindustri”, säger Eva Norlin på länsstyrelsen.

Det är en ny kartläggning från Länsstyrelsen som visar på den omfattande sexhandeln. I en serie reportage tittar SVT närmare på sexhandeln och dess köpare och säljare.

– Om det är så att man vill köpa sexuella tjänster i vår region så är det inga svårigheter att göra det. Det tyder på att det finns en ganska omfattande marknad. I konkreta siffror har vi fått upp ett sextiotal annonser i regionen, säger Eva Norlin, koordinator mot prostitution och människohandel i region nord.

Länsstyrelsen kartläggning visar att sexhandeln i norrlänen framför allt förekommer i kuststäderna Sundsvall, Umeå och Luleå.

Prostitution på nätet

Sedan 2009 har samtliga 21 länsstyrelser i Sverige i uppdrag att stärka den regionala samverkan med syfte att motverka prostitution och människohandel. Länsstyrelsens nya kartläggning har gjorts med en så kallad ”skrapning”, det vill säga att man skannar internet på sexannonser. Av den prostitution myndigheterna känner till förekommer den uteslutande på nätet. Gatuprostitution verkar inte finnas i Norrland. 

”Personer utnyttjas på hemska sätt”

1999 blev Sverige första land i världen att kriminalisera sexköp. Brottet kan ge fängelse upp till ett år, men nästan alla förövare döms till böter och antalet anmälningar är få. Brottsförebyggande rådets statistik över de fyra nordligaste länen mellan 2011 och 2014 visar, med undantag av enskilda polisinsatser, på mellan noll och fyra anmälningar per år.

– Man kan ju lätt tro att vi inte har den här brottsligheten om vi inte har några fällande domar. Men det är en mångmiljonindustri där utsatta personer utnyttjas på väldigt hemska sätt. Och det är klart att polisen måste kunna jobba med det här och få stöd uppifrån så att det prioriteras, menar Eva Norlin på länsstyrelsen i Västerbotten.

Polisen i Umeå håller med om kritiken.

– Först och främst kanske polisen inte har jobbat kring det här de senaste åren. Det dyker upp när vi jobbar med vissa fall och då blir det anmälningar om prostitution, fast det i grunden handlat om annat. Men de senaste åren har vi gjort punktinsatser kring prostitution och då har ju anmälningarna ökat, säger Pär Danielsson, polisassistent i Umeå.

Prostitution bland flyktingbarn allt vanligare

Under arbetet med rapporten har länsstyrelsen bland annat intervjuat personal på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Personal som allt oftare ser tecken på människohandel och prostitution bland flyktingbarnen.

– Det här är jätteutsatta barn som redan på sin resa till Sverige kanske har fångats upp av någon äldre eller utomstående. Man har lånat pengar eller blivit skyldig på ett eller annat sätt. Sen när man kommer till Sverige ska man betala igen och då utnyttjas man här. Vi har haft jättemånga ärenden i Skåne, men det som är intressant i kartläggningen är att vi börjar uppmärksamma liknande ärenden även i vår region, berättar Eva Norlin.

Några av fallen med flyktingbarn är polisanmälda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.