Rebecka säljer sex till män Foto: TT/SVT.

Rebecka: ”Därför säljer jag sex”

Uppdaterad
Publicerad

Rebecka har sålt sex i ett års tid – för spänningen och för pengarna. Ett tag hade hon en kund om dagen.

– Jag har ju hög sexlust själv, så det var mycket därför jag började, säger Rebecka.

Rebecka bor i en kuststad i Norrland och har sålt sex i drygt ett års tid. Hon gör det av egen fri vilja berättar hon. För spänningen och för pengarna.

– När jag höll på som mest, under tre månaders tid, då var det minst en kund per dag och då låg jag på 200.000–300.000 bara under de där månaderna. Men i vanligt snitt, det jag ligger på nu, det är väl i alla fall 30.000–40.000 per månad, minst, berättar Rebecka.

Än så länge skattar hon inte för pengarna, men hon vill gärna göra det. Hon vet inte riktigt hur hon ska gå till väga.

Läs även: Omfattande sexhandel i Norrland

Lag för att fler ska våga anmäla brott

I svensk sexköpslag är det säljaren som är brottsoffer och köparen är förövaren. Genom att bekämpa efterfrågan ska också prostitution och människohandel bekämpas. Lagen ska också bidra till att fler prostituerade vågar anmäla brott.

– Flera av kvinnorna vi träffar säger att de gör det själva och att det är de som får alla pengar. Men vi tror inte att det är så. Självklart finns det även fall med kvinnor som gör det här av fri vilja och då tar alla pengar, säger Pär Danielsson, polisassistent i Umeå.

”Kan dra in stora summor pengar”

Enligt Socialstyrelsen finns stora skillnader i villkoren för säljarna. Några säljer sex utan mellanhänder och bestämmer själv till vem, hur och när.

– Jag har ju hög sexlust själv, så det var väl mycket därför jag började. Det har ingenting med dålig uppväxt eller så att göra. Sedan var det ju så klart stora summor pengar som man kunde dra in, säger Rebecka.

En internationell människohandel

Ny forskning visar att sexsäljarna är en mer blandad grupp än man tidigare trott. Behov av pengar eller sexuell nyfikenhet kan vara anledningar att prostituera sig. Men den stora gruppen sexsäljare är kvinnor som är svårt utsatta. Sexmarknaden är en internationell människohandel och de som utnyttjas lever ofta med missbruk, trauman och psykiska sjukdomar.

– Bakom de här ärendena kring sexköp döljer sig inte sällan grov organiserad brottslighet och människohandel. Man ska inte bara se på sexköpsbrotten som bötesbrott, spanar man på de här brotten kan man få mycket större ärenden, säger Eva Norlin.

”Oehörd risk de utsätter sig för”

Polismyndigheten anser att det innebär stora risker för kvinnor när de håller på med sexhandel.

– Det är ju en oerhörd risk de utsätter sig för när de träffar okända män på okända platser. De sätter sig i en bil och har ingen aning om vart det bär iväg, säger polisassistenten Per Danielsson.

Men Rebecka har en annan syn på det.

– Alltså jag ser det inte på det sättet, att det skulle hända någonting. Jag har tagit bort de där tankarna helt och hållet. Jag kan tänka mig att det är så i större städer, men inte här uppe. Alla känner alla och snacket går ganska fort om det skulle hända någonting, säger Rebecka.

Rebecka är ett fingerat namn och egentligen heter kvinnan något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.