Kika in i det sjuka omklädningsrummet Foto: SVT.

Hockeyspelare blev sjuka – misstänkt mögel i omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som tränar i Vännäs ishall upplevde att de fick svårt att andas och fick utslag efter träningarna. Man misstänker att det beror på mögel i omklädningsrummet och nu har lokalen stängts av.

Flera personer som SVT Nyheter har pratat med berättar att problemen med dålig luft i omklädningsrummet eskalerat under hösten. En person beskriver luften i omklädningsrummet är som att “gå in i en vägg”, flera andra vittnar om en kraftig stank, tydlig mögeldoft, och om problem med att andas när det var som allra värst.

– Om man gick in dit så märkte man ju att luften inte var bra, bekräftar Erik Åström, klubbdirektör i Vännäs HC.

Mycket sjukdomar i laget

– Det är för att inte riskera deras hälsa som de inte kan vara kvar där inne. Om man vistas i mögliga miljöer så finns det en risk för att man blir sjuk, det är ju välkänt. Tidigare har vi haft mycket sjukdomar i laget, sedan om det beror på lokalerna eller något annat är inte jag rätt man att svara på, säger Åström.

Lokalen har använts av Liljaskolans hockeygymnasium och av ett ungdomslag i Vännäs HC. Men varken spelarna eller det skyddsombud som stängde av rummet vill ställa upp på en intervju. Alla hänvisar till Liljaskolans rektor som i sin tur hänvisar till gatuchefen Christer Nygren för kommentarer.

Misstänker mögel

Gatuchefen vill förtydliga att det ännu inte är bekräftat att det är just mögel i väggarna även om det är det troliga. Men att lokalerna är i dåligt skick råder det ingen tvekan om.

– Vi har äskat pengar i flera år för att få bygga om vid ishallen, men det har röstats ned i budgetförhandlingarna. Vi har talat om för politikerna vilka behov vi har och vilka brister som finns, mer har vi inte kunnat göra, säger Christer Nygren, gatuchef.

”Kommer nog rivas”

– Det troliga är att det inte kommer att repareras, för då har vi bara problemet igen om några år. De kommer nog att rivas och ersättas med nya omklädningsrum, tror Christer Nygren.

LÄS MER: Politikerna: ”Vi har prioriterat annat än ishallen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.