Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avdelning stängd på NUS: ”Anställda akut sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Onkologmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå stängdes under torsdagen med omedelbar verkan av skyddsombudet. Detta eftersom anställda blivit akut sjuka.
– Många personer har reagerat. Vissa har fått stickningar i ansiktet, andra har fått utslag, blivit tungandade och fått svårt att prata. Det är för riskabelt att vara där, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Skyddsombudet uppger att det är ungefär hälften av alla anställda, ungefär tio till femton personer, på onkologen på NUS som uppvisat symtom.

– Vissa har känt av det hela veckan och vissa blev akut sjuka idag. Jag gjorde en samlad bedömning att stänga onkologen. Vi vet inte vad det beror på, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Onkologen som är en öppenvårdsavdelning där patienter bland annat får cytostatikabehandling ligger på den nybyggda delen av sjukhuset.

– Det har med inomhusklimatet att göra. Arbetsgivaren har varit i kontakt med fastighet och kommer att byta 60 filter till ventilationen, säger Bengt Sjöberg.

Verksamhetschefen: ”Jag är bekymrad”

Landstinget arbetar med att ta reda på vad det här för fel i fastigheten.

– Jag är bekymrad. Vi har aldrig förut stängt en verksamhet så här akut och flyttat ut den på det här sättet. Vi tror inte att det här är något som kommer inifrån, utan vi tror att det kan ha och göra med att det byggs och rivs utanför och att det är det som orsakar detta, säger Elisabeth Karlsson, verksamhetschef för Cancercentrum.

Inga patienters besök kommer att ställas in på grund av detta.

– Vi ska inte ha något arbete i lokalen imorgon. Men vi har kunnat sprida ut behandlingarna för öppenvården till andra lokaler. De patienter som ska ha behandling och läkarbesök kommer att få det, säger Elisabeth Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer