Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se isens utbredning i Bottenviken just nu och hör hur öppet vatten till havs påverkar vädret i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Öppet vatten till havs ger kraftigare snöoväder över Västerbotten

Publicerad

Senaste årens milda vintrar har gjort att flera så kallade snökanoner dragit in över Västerbottenskusten.

– När havsvattnet är relativt varmt och det blåser från havet kan snöfallen bli riktigt kraftiga, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

I januari drog flera kraftiga snöfall in över Västerbottens kustlandskap och att snöfallen blivit så kraftiga just längs kusten beror på att Bottenviken inte varit frusen.

– När havsvattnet inte hunnit frysa eller kylas ner förstärker det snöfallen som kan bli mycket kraftiga, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Klimatförändringar i Sverige

Enligt Emma Grönkvist på isbrytarledningen på Sjöfartsverket har de senaste fyra vintrarna varit milda och isen har lagt sig sent i Bottenviken.

– Har vi haft en varm sommar tar det tid för vattnet att kylas ner och då får vi dessa snökanoner, ju längre sträckor som vattnet ligger öppet desto kraftigare blir snöfallen, säger hon.

Is dämpar snökanoner

Så fort isen lägger sig dämpas snöfallen. Och det räcker med is en bit ut från kusten för att vädret ska lugna sig.

– Får vi is blir det en jättestor skillnad, isen verkar tvärtom och tar död på snökanonerna, säger Emma Grönkvist.

Se isens utbredning i Bottenviken just nu och hör hur öppet hav påverkar vädret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet