• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Nilsson, områdeschef södra Lappland, ser allvarligt på det inträffade Foto: Josefine Holgersson, SVT

Oro i Lycksele sedan okänd man erbjuder barn skjuts

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger på kort tid har barn i Lycksele blivit kontaktade av en för dem okänd man som ska ha försökt få in dem i sin bil genom att erbjuda dem skjuts. Nu uppmanar både skola och polis föräldrar att prata med sina barn – om att man inte ska hoppa in i bilar med främlingar.

Den första händelsen inträffade i slutet av mars då en okänd man ska ha försökt få en elev vid Norrängsskolan att följa med i dennes bil. Förra veckan, i början av påsklovet, inträffade en liknande händelse vid Furuviksskolan. Båda händelserna är polisanmälda. 

– Vi har ju försökt stärka närvaron så mycket som möjligt, säger Rickard Sundberg vid polisen i Lycksele.

– Ett ärende som vi fick in handlade om att en pojke erbjöds pengar för att hoppa in i den okände mannens bil, berättar Elisabet Gladh Karlsson vid Umeåpolisen.

Sonen erbjöds skjuts

SVT har varit i kontakt med en förälder till ett barn som drabbats. Han kom hem skärrad efter att en för honom okänd man stannat och velat skjutsa honom när var på väg hem efter att ha lekt vid Furuviksskolan under påsklovet. 

– När han kom hem var han rädd, ledsen och tyckte det var väldigt obehagligt, säger hon. 

Pratar med barnen

Efter båda händelserna har skolan reagerat och gått ut med information till vårdnadshavare i både grundskola och förskola. 

– Vi pratar med barnen och uppmanar även föräldrar att prata hemma om det samt vikten av att inte åka med okända människor, säger Samuel Lundström, skolchef för för- och grundskolan i Lycksele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer