Orsaken till haveriet ska enligt WPD och Vestas vara en misslyckad infästning av ett av bladen på turbinen. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Orsaken till haveriet: ”Infästningen misslyckades”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget WPD, som uppför vindkraftsparken på Aldermyrberget, har meddelat att orsaken till haveriet den 21 november var att infästningen på bladet hade misslyckats. Det var detta som ledde till att bladet lossnade och tornet blev så instabilt att det rasade.

Norran var först med att rapportera om nyheten.

WPD skriver på sin hemsida att undersökningar gjorda av vindkraftverkets tillverkare, danska Vestas, kommit fram till att bladet kunde lossna från navet eftersom infästningen på vissa blad, som kommit från en specifik tillverkningsomgång, hade misslyckats.

Enligt företaget är alla vindkraftverk i parken påverkade och har tagits ur drift då de har ett eller flera blad med samma konfiguration som på den havererade turbinen.

Vestas kommer nu att byta ut och reparera bladen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.