Foto: SVT

Här förvandlas ”Ösele” till en zombiestad

Uppdaterad
Publicerad

När Åsele återigen står värd för en stor dramaproduktion byter man ut kommunskylten och det är ortsbefolkningen som har huvudrollen, som zombies.

SE VIDEO: Här attackerar zombisarna

LÄS MER: Så blir andra säsongen av Zombie

Det var för två somrar sedan som den första säsongen av barnprogrammet Zombie spelades in i Åsele. Dramaserien handlar om kommuninvånarna i det fiktiva samhället Ösele som drabbas av en mystisk zombiesjuka. De enda som kan stå emot är en liten grupp barn, insatsstyrkan, som ska försöka hindra den fullständiga undergången.

Förra säsongen slutade med att superskurken Irene kom undan, om hon dyker upp även i säsong två vill inte produktionsledningen uttala sig om.

– Nej, vi vill ju inte komma med några spoilers, säger Veronica Martinson, som är produktionsledare under inspelningarna.

LÄS MER: Världspremiär för zombieserie

Otäckheter även bakom kameran

Det har varit några intensiva dagar för teamet i Åsele. Spöregn och kylande vindar har ställt till det, men för barnskådespelaren Märta Byström har det ändå gått bra.

– Jag tyckte att det var ett jättebra program så jag är jätteglad att jag får vara med i andra säsongen, säger hon.

LÄS MER: Zombie-serie blev dokumentär

Men det är inte bara läskiga zombies och väderutmaningar som möter barnen. I år har det varit mycket action även bakom tv-kamerorna. En deltagare slog näsan så illa att den bröts och barnet var tvungen att uppsöka sjukhus.

– Men det gick ändå förhållandevis bra, intygar Veronica Martinson.

LÄS MER: Här går de till zombieattack

Kommunskylten utbytt

Även ortsbefolkningen får sin beskärda del av underhållning under tiden inspelningarna pågår. Åsele-skylten på kommunhuset har fått ge plats åt en Ösele-skylt. Och bland de läskiga zombiesarna finns flera lokala förmågor.

– Det roligaste är att skrämma barnen, säger Carmita Byström med ett stort glatt leende bakom zombiesminkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.