Resa eller inte på sportlovet? Olika budskap nationellt och lokalt

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökade smittspridningen infördes förra veckan särskilda reserestriktioner i Västerbotten. Fram till sista februari avråds helt från resor i länet. Samtidigt ger Folkhälsomyndigheten klartecken för fjällresor. Så vad är det som gäller egentligen? Kan man ta en sportlovsvecka i till exempel Hemavan?

Se när SVT:s reporter nystar i frågan.

Så tänkte västerbottningarna om sportlovsresandet – läs kommentarerna och diskussionen

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för den här gången

Tack för alla kommentarer och visat intresse!

Pelle • Om Sverige var lite mer som Kina skulle detta var över för längesen. Frugan kommer från kina en bit från Wuhan och där gick allt som smör, snabbt och bra resultat. Och frun fick komma hem hit lite snabbare.

Dick • Jag tycker det är jättebra att folk reser, då känns det som vanligt igen. Allt har blivit så annorlunda med allt corona tjoller hit och dit.

Erika • Det är inte bara corona man ska passa sig för under resan. Västerbotten och andra regioner med fjällvärd har redan belastad vård. Kommer då en massa utifrån och blir sjuka/bryter ben måste de söka vård lokalt. Blindtarmsinflammation, hjärnskskning, frakturer, ögonskada, förfrysningsskador, njurbäckeninflammation osv kan inte motas bort med avstånd och handhygien!! Dessutom är det långt till vård i fjällvärden. Tänk på det innan ni ens funderar på att lämna er region.

Ulla • Ingen talar om nedstängning av skidorter andra verksamheter kan man tydligen stänga med pandemilagen Kan förstå att Hallengren ej stänger skistar efter som det finns eget intresse för detta Ska Tegnell bestämma om vi vill leva vidare i fjällvärlden Vi bor och lever hela året häruppe inte några veckor varje år Känns som människor liv är ej viktigt men pengar och rekreation för rika är viktigare Bedrövligt Stäng skidorterna omgående

Krikkelina • Nu är det väl inte FHM och regeringen som sprider smittan det är väl vi, folkets brist på sunt förnuft som är det farliga.

magnus • jag tycker att folk faktiskt kan hålla sig på sin egen ort under loven. det kommer ju sportlov mm nästa år också, då kanske det är ok att resa.
här i dorotea så ser man varje torsdag/fredag och söndag (hela vintern), fullt med bilar som har kopplade släp fulla med skotrar, som åker upp till fjällen. dåligt omdöme i dessa tider tycker jag.

Ingrid Nilsson • Vi pratar om sportlovsfirare i fjällen, smittspridning och avstånd liftköerna.
I Åre ibland 20 cm mellan de köande.
Dessutom, restaurangerna i Åre har öppet 16-20.??
Till detta ska läggas: Sveriges gränser är öppna för asylsökande familjeåterförening och de som fått uppehållstillstånd för arbete. I samtliga grupper finns hundratals personer som varje vecka kommer in i Sverige från länder utanför EU/EES. Sveriges regering har beslutat att dessa grupper INTE behöver lämna ett negativt Covid 19 test innan de passerar den svenska gränsen. HUR tänker regeringen - var är ansvaret för att i alla lägen förhindra smittspridning och att nya mutationer skall komma in i Sverige???

Ove • Till Kajsa H.
Sådana som du som gör fel. Vi vill inte ha hit såna som du. Vi är många i riskgrupp i fjällen som inte är vaccinerade ännu, äldre som sitter i sina hus och väntar på vaccin. Medans du tycker att du har gjort dig förtjänt av en fjällresa. Snacka om ego.

Aussie Expat • Sverige skulle behöva snap lockdown 2 v, ALLA stannar hemma, för att bryta smittkedjorna som pågår. Vore väl ypperligt att göra det under sportlovsveckorna...

Umeå • Om man medvetet utsätter sig själv och andra för livsfarlig virussjukdom då har man förverkat sitt rätt i samhället. Viruset väljer inte, får du den och har otur så riskerar du ditt och dina nära och käras liv. Sluta vara så förbannat egoistisk. Värden snurrar inte bara runt dig, för en gångs skull tänk även på andra! Vill du chansa så köp aktier för resepengarna istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet