Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kan man resa till Västerbotten på sportlov? SVT:s reporter nystar i regeldjungeln Foto: SVT

Resa eller inte på sportlovet? Olika budskap nationellt och lokalt

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökade smittspridningen infördes förra veckan särskilda reserestriktioner i Västerbotten. Fram till sista februari avråds helt från resor i länet. Samtidigt ger Folkhälsomyndigheten klartecken för fjällresor. Så vad är det som gäller egentligen? Kan man ta en sportlovsvecka i till exempel Hemavan?

Se när SVT:s reporter nystar i frågan.

SVT rapporterade · Så tänkte västerbottningarna om sportlovsresandet – läs kommentarerna och diskussionen

Nu stänger vi chatten för den här gången

Tack för alla kommentarer och visat intresse!

SVT · Elias Liljeström

Hör vad några Umeåbor tycker om skidturisterna

SVT · Elias Liljeström

Skidorter i Västerbotten förbereder sig inför sportlovet – trots nya skärpta reserestriktionerna

Fram till 28 februari uppmanas alla i Västerbotten att undvika onödiga resor inom eller utanför länet. Även om reserestriktionerna skulle förlängas ser det ändå ut att bli ett sportlov i länets skidorter i år.

SVT · Maria Ehrlin

Om Sverige var lite mer som Kina skulle detta var över för längesen. Frugan kommer från kina en bit från Wuhan och där gick allt som smör, snabbt och bra resultat. Och frun fick komma hem hit lite snabbare.

Pelle

Jag tycker det är jättebra att folk reser, då känns det som vanligt igen. Allt har blivit så annorlunda med allt corona tjoller hit och dit.

Dick

Det är inte bara corona man ska passa sig för under resan. Västerbotten och andra regioner med fjällvärd har redan belastad vård. Kommer då en massa utifrån och blir sjuka/bryter ben måste de söka vård lokalt. Blindtarmsinflammation, hjärnskskning, frakturer, ögonskada, förfrysningsskador, njurbäckeninflammation osv kan inte motas bort med avstånd och handhygien!! Dessutom är det långt till vård i fjällvärden. Tänk på det innan ni ens funderar på att lämna er region.

Erika

Ingen talar om nedstängning av skidorter andra verksamheter kan man tydligen stänga med pandemilagen Kan förstå att Hallengren ej stänger skistar efter som det finns eget intresse för detta Ska Tegnell bestämma om vi vill leva vidare i fjällvärlden Vi bor och lever hela året häruppe inte några veckor varje år Känns som människor liv är ej viktigt men pengar och rekreation för rika är viktigare Bedrövligt Stäng skidorterna omgående

Ulla

Nu är det väl inte FHM och regeringen som sprider smittan det är väl vi, folkets brist på sunt förnuft som är det farliga.

Krikkelina

jag tycker att folk faktiskt kan hålla sig på sin egen ort under loven. det kommer ju sportlov mm nästa år också, då kanske det är ok att resa.
här i dorotea så ser man varje torsdag/fredag och söndag (hela vintern), fullt med bilar som har kopplade släp fulla med skotrar, som åker upp till fjällen. dåligt omdöme i dessa tider tycker jag.

magnus

Vi pratar om sportlovsfirare i fjällen, smittspridning och avstånd liftköerna.
I Åre ibland 20 cm mellan de köande.
Dessutom, restaurangerna i Åre har öppet 16-20.??
Till detta ska läggas: Sveriges gränser är öppna för asylsökande familjeåterförening och de som fått uppehållstillstånd för arbete. I samtliga grupper finns hundratals personer som varje vecka kommer in i Sverige från länder utanför EU/EES. Sveriges regering har beslutat att dessa grupper INTE behöver lämna ett negativt Covid 19 test innan de passerar den svenska gränsen. HUR tänker regeringen - var är ansvaret för att i alla lägen förhindra smittspridning och att nya mutationer skall komma in i Sverige???

Ingrid Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet