Se batscannern och hör hur en fladdermus låter Foto: SVT / TT

Över 500 nya fladdermusfynd i Umeå efter medborgarforskning

Uppdaterad
Publicerad

I somras startade SLU ett forskningsprojekt där allmänheten kunde låna scannrar, fladdermusdetektorer, och själva ge sig ut på läderlappsjakt. Nu skriver SLU att man gjort över 500 nya fladdermusfynd, bara i Umeå, efter medborgarnas forskningsinsats.

Under sommaren deltog 97 personer i projektet i Umeå kommun. Totalt gjordes 1 020 rapporter varav 569 var fladdermusobservationer.

– Vi är överväldigade över den positiva respons vi fått från alla deltagare och över det fantastiska jobb de gjort! skriver Tim Hofmeester, forskare vid SLU och ansvarig för forskningsprojektet, i ett pressmeddelande.

Strandnära boende – ett måste för kräsna fladdermöss?

Observationerna visade att de flesta av fynden gjordes längs älven i Umeå – Vid Bölesholmarna, strandpromenaden, på Ön, vid Backens kyrkogård och vid Baggböle herrgård.

Men man fick även fynd från Stadsliden och längs Röbäcksdalen och Nydalasjön.

Observationerna som gjorts i Umeå visar att många av fynden har varit i närheten av vatten. Lila prick: Fladdermus / Gul prick: Ingen Fladdermus.

Lägger grunden för fortsatt forskning

Var fladdermössen håller till, vilka arter som finns och när de är aktiva, det är några av frågorna som man fått svar på och som ligger till grund för fortsatta analyser under hösten.

– För att få bättre förståelse av fladdermössens aktivitetsmönster kommer vi att jobba med analyser under hösten och vintern. Vi hoppas få kunskap om möjliga faktorer som påverkar fladdermössens mönster, säger Tim Hofmeester i ett pressmeddelande.

Runt 80 procent av de rapporterade fynden var av den vanligaste fladdermusarten i Norrland, nordfladdermus.

Men man gjorde även inrapporteringar av brunfladdermus och vatten- eller taigafladddermus.

– Vatten- och taigafladdermusen tillhör båda Myotissläktet och är omöjliga att artbestämma utan att göra ljudanalyser på inspelningar. Men några deltagare rapporterade att de såg fladdermöss jaga över vattenytan när deras batscanner visade frekvensen ~45 kHz. De rapporterna är nästan säkert vattenfladdermöss, säger Tim Hofmeester i pressmeddelandet.

Läs mer och kolla själv på kartan på SLUs hemsida.

Källa: SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.