Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska ge oss fantastiska möjligheter” – hör socialchefen Gaby Bisping om den planerade sjukstugan i Dorotea, och politikerna om när den kan stå klar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Över elva år efter ockupationen - Doroteas sjukstuga ännu inte byggd

Uppdaterad
Publicerad

För mer än elva år sedan ockuperades sjukstugan i Dorotea – i protest mot indragna akutvårdsplatser. Resultatet blev att en ny sjukstuga skulle byggas. Tanken var att bygget nu skulle vara igång – men nu försenas projektet ytterligare.

För över elva år sedan ockuperades sjukstugan i Dorotea och en folkomröstning om vården i inlandet hölls.

Resultatet blev att regionen och kommunen gick ihop om en ny sjukstuga. Samverkansavtalet mellan regionen och kommunen tecknades 2017, efter att diskussioner i två år.

Regionen vill ha fyra vårdplatser kopplade till sjukstugan.

Den enda anbudet var för dyrt

Meningen var att bygget av sjukstugan nu skulle ha varit igång och att den skulle vara i drift sommaren 2024. Men det enda budet som kom var på mellan 40-50 miljoner kronor och det var för mycket för både kommunen och regionen.

– Samordningsvinsterna både för kommunen och regionen är rena win-win. Det här är framtidens vård i glesbygden men vi kan inte betala hur mycket som helst, säger Peter Olofsson (S) regionråd.

– 2025 hoppas vi sjukstugan ska vara klar. Det blir en mindre sjukstuga än enligt de första planerna, men det blir en sjukstuga. Vi kommer att klara av det, säger Greger Lindkvist (S) kommunalråd i Dorotea.

I klippet: Hör socialchefen Gaby Bisping om sjukstugans betydelse för Dorotea, och politikerna om framtidsutsikterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.