Foto: SVT

Över ett ton polsk köttfärs till äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Svensk eller polskt kött är det som bjuds på skolor och äldreboenden i Umeå kommun. Under det senaste halvåret har 15 procent av det inhandlade köttet kommit från Polen. Det mesta har gått till ett äldreboende, visar siffror som SVT tagit del av.

16 ton köttfärs, så mycket har Umeå kommun köpt sedan 1 mars och fram till början av september. Av de 16 är 2,4 ton polsk.

SVT har tidigare berättat om att Lycksele ska köpa in lokalproducerat kött till skolor och boenden. I Umeå intresserar man sig för ”Lyckselemodellen” men tycker att det är orimligt att genomföra.

Redan nu har kommunen istället köpt kött från Polen. Enligt Anders Westman som är upphandlare vid Umeå kommun har hälften av köttet gått till Holmsunds servicehus och resten till skolor och förskolor och andra enheter inom kommunen och kranskommunerna.

”Djuren får mer antibiotika”

Efter att SVT Nyheter Västerbotten berättat om upphandlingen i Umeå med kranskommuner har upphandlingen diskuterats, inte minst av de svenska böndernas företrädare LRF.

I ett pressmeddelande skriver LRF att man vill ha ett möte med Umeå kommun och tycker att det är anmärkningsvärt att kommunen upphandlar som de gör.

– Det är anmärkningsvärt att man påstår att produktionen är likvärdig den svenska. Exempelvis ger man djuren i lantbruket i Polen tolv gånger mer antibiotika än i Sverige, skriver LRF Västerbottens ordförande Arne Lindström i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer