Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riskerar bli trafikfarlig” – hör projektledare Tomas Ek från Trafikverket om nya brister på Västra länken. Foto: Mira Myllyniemi

Överbesiktning klar – NCC förlorar tvist om Västra länken

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Västra länken i Umeå har kantats av konflikter och är kraftigt försenat. Nu förlorar NCC tvisten med Trafikverket – och nya brister har upptäckts i vägen.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är redan så många fel, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Västra länken i Umeå skulle ha öppnat för länge sedan. I november gjordes en slutbesiktning av entreprenad nio då vägen inte godkändes. NCC höll inte med om bristerna som påtalades utan tyckte att vägen var redo att öppnas.

Medför förseningar

En överbesiktning gjordes därför – som nu visar att slutbesiktningen var korrekt.

Västra länken

– Det är skönt att processen är klar, att vi fått ett utlåtande. Det visar att både besiktningsmännen och vår organisation har agerat korrekt. Samtidigt är vi ledsna över att besiktningen inte accepterades av NCC och att det har medfört att projektet försenats kraftigt, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Brister har påpekats kring bland annat vägens bärighet, beläggning och en läckande dagvattendam.

Har hittat större sättningar än förväntat

Trafikverket har påbörjat arbetet med att åtgärda bristerna och tänker i sin tur fakturera NCC för arbetet. Nu har också nya brister uppdagats.

– Vi har upptäckt större sättningar än förväntat i vägkroppen vid Röbäcksslätten, när vi gått igenom vägen. Vi måste göra nya mätningar när tjälen har gått för att se om vi behöver göra en större eller mindre åtgärd.

Vad tänker du om att det kommer fram nya brister?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är redan så många fel, det har blir bara ytterligare ett i mängden. Men jag hade gärna varit utan det, säger Tomas Ek.

Målsättningen är fortfarande att sträckan ska öppna i höst.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt NCC.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du en sammanfattning av alla turer kring Västra länken – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet