Konstnären Lasse Le Carlsson med ett av motiven. Foto: Privat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Överkörda djur blir konst

Uppdaterad
Publicerad

En fotoutställning på döda djur upprör och engagerar i Henriksfjäll.

Frilansfotografen och Ronnebybon Lasse Le Carlsson har under många år besökt Västerbottens inland under somrarna och kameran har ständigt varit närvarande under hans besök i naturen. 

Tanken på att fotografera påkörda djur föddes i samband med hans jobb som budbilåkare på kvällar och nätter.

Skapar reaktioner

Utställningen har funnits att beskåda på Övre Voljmådalens Bygdemuseum i Henriksfjäll, Västerbotten sedan i juli och kommer att sitta uppe till den 20 augusti.

– Vi har tidigare haft utställningar här på bygdegården och detta kändes rätt att visa upp här, det har skapat mycket reaktioner och tankar bland besökarna, säger bygdeföreningens ordförande Thorvald Skoglund.

Svenska djur representerade

De olika motiven föreställer djur som på något vis blivit påkörda i trafiken. Utställningen representerar i stort sett alla svenska djurarter med motiv såsom lodjur, räv, varg och ekorre.

– Utställningen är tänkt att uppmärksamma bilister som är oaktsamma i trafiken och visar på att många djur går detta öde tillmötes. Många bryr sig inte om de kör på ett litet djur, då kan sådana här bilder väcka tankar och känslor, säger Thorvald Skoglund.

Folk vill inte se

Lasse Le Carlsson beskriver utställningen som något folk egentligen inte vill se, men som ändå kan beröra.

– Många har gett positiv kritik, men några har också ifrågasatt och uttryckt avsmak av att se kadaver på väggarna, men då har jag förklarat budskapet med utställningen har de flesta ändrat uppfattning, säger Lasse Le Carlsson.

Carlsson menar att trafik och vilt oftast förekommer i diskussioner där krockar orsakat skador på fordon och skapat irritation, utan att ägna djuren en tanke.

– Vi har tusentals viltolyckor per år i Sverige, om vi bara höll ner hastigheten mer så skulle antalet minska och färre djur skulle skadas. Detta stör mig, och jag vill uppmärksamma detta, säger Lasse Le Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer