Fjällrävar. Foto: SVT.

Överraskande bra år för fjällräven

Publicerad

Det blev ett överraskande bra år för de svenska fjällrävarna. När hela fjällkedjan inventerats kan forskarna glädja sig åt 27 valpkullar – trots att tillgången på mat varit dålig.

Sommaren 2015 var ett riktigt bra år för den lilla fjällrävsstammen, eftersom det föddes 88 valpkullar. Fjolåret var ett riktigt bottenår, med endast åtta kullar. Förhoppningarna var inte så högt ställda inför årets inventering, eftersom rapporterna talade om fortsatt mager tillgång på smågnagare – fjällrävarnas huvudföda. Därför är 27 kullar en positiv överraskning.

– Det mest glädjande är att det fötts fem kullar i Norrbotten, varav en så långt norrut som vid Råstojaure. Det var också den största kullen, med tio valpar. Det är jätteroligt, säger zoolog Karin Norén vid forskargruppen Svenska Fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet.

Skörast i norr

Det är nämligen längst i norr som den utrotningshotade fjällrävsstammen är som skörast. Där har knappt några kullar alls fötts de senaste decennierna.

– I ett långsiktigt perspektiv är det väldigt viktigt med en livskraftig population i Norrbotten, för den utgör länken till fjällrävarna i Nordnorge, Finland och Ryssland, förklarar Karin Norén, som är ansvarig för årets inventering.

Hon beskriver fjällräven som nyfiken och orädd.

– De försvinner inte iväg när de får syn på en människa, utan sitter kvar och spanar. Speciellt de små valparna är väldigt nyfikna.

Räddningsprojekt

Den egenskapen, paketerad i den varmaste av pälsar, bidrog också till att fjällrävsstammen decimerades så kraftigt för hundra år sedan. Jakten var nära att utplåna arten från den svenska fjällkedjan. Nu pågår flera räddningsprojekt i form av stödutfodring och jakt på den större och konkurrerande rödräven.

– Vi hoppas att vi håller liv i så många valpar som möjligt. Och den sista veckan vi var ute och jobbade fick vi observation om en lämmel. Den lämmeln är den enda vi har sett i sommar – så dåligt har det varit. Men vi hoppas att det betyder att tillgången på lämlar är på uppåtgående, för då har valparna betydligt bättre chanser att överleva. Då kan det bli ett riktigt bra år nästa år, säger Karin Norén.

Fakta: Här föddes fjällrävsvalpar i år

De 27 valpkullarna noterades här: Helagsfjällen 16 kullar, Sösjöfjällen 1, Borgafjäll 2, Vindelfjällen 3, Arjeplogsfjällen 3, Kebnekaise 1, Råstojaure 1.

Området som inventerats sträcker sig från Funäsdalen i söder till Råstojaure i norr och har genomförts av drygt 40 volontärer med stöd av forskare och naturbevakare.

Hur många vuxna fjällrävar det finns i Sverige är svårt att precisera eftersom den rör sig i gränstrakter. Forskarna uppskattar det totala antalet djur i Sverige och Norge till 200–250 djur.

Källa: Svenska Fjällrävsprojektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.