Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michael Svensson (t v) förklarar varför fysisk träning är så viktig för att minska risken att drabbas hårt av covid-19 och andra sjukdomar. Foto: SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Umeåforskning visar: Överviktiga och otränade svarar sämre på covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Forskning har visat att överviktiga är överrepresenterade bland de som drabbas hårdast av covid-19. Nu visar en ny sammanställning gjord av forskare på Umeå universitet att övervikt och ohälsosamt leverne dessutom kan minska effekten av covidvaccinerna.

– Vaccinering går ju ut på att man ska bilda mer antikroppar mot viruset, men om man är överviktig, inaktiv och framförallt äldre så ser det ut som att man svarar sämre på vaccinet. Går man ner i vikt verkar man svara bättre på vaccinet, säger Michael Svensson, forskare på Idrottsmedicin vid Umeå universitet.

Fem forskare vid Umeå universitet har sammanställt över 318 forskningsrapporter om viruset Sars-Cov-2 och nu har deras så kallade review publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Sports. Resultaten bekräftar mycket av det man redan sett.

Många sjukdomar kopplade till fetma

Bukfetma och för lite fysisk aktivitet är en stor riskfaktor som kan leda till intensivvård och ökad dödlighet.

– Den forskning som finns i världen visar att riskfaktorerna för att drabbas av livshotande covid egentligen är vanliga riskfaktorer för andra sjukdomar. Som till exempel typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. De sjukdomarna är mer eller mindre kopplade till bukfetma och fysik inaktivitet, säger Michael Svensson.  

I videon hör du Michael Svensson förklara varför fysisk träning är så viktig för att minska risken att drabbas hårt av Covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet