Tävlande äntrar isstolparna under Wilhelmina Winter Weekend 2013. Foto: Visit Vilhelmina

På plats på isstolparna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är tävlingen igång – men kylan är bara en av utmaningarna med att sitta på en isstolpe i två dygn.

Årets största händelse i Vilhelmina, kallar ortsbefolkningen sitt eget evenemang. Wilhelmina Winter Weekend startar i dag med vigsel i den nyskulpterade iskyrkan. Men den verkliga topphändelsen i helgen är förmodligen den så kallade isstolpsittningen, en iskall historia som drar tävlare från hela världen.

Klockan två i dag klev de upp på stegarna, de sju tävlande från Åsele, Afghanistan, Orsa, Vindeln, Vilhelmina och Umeå. Med lite tur kliver de ner först klockan två på lördag, 48 timmar senare.

Isande tristess

Kylan kan vara avgörande för om man orkar tiden ut, men främst är det nog ledan. Att sitta på en isstolpe i två dygn är rätt trist, berättar tävlingsarrangören Gunnar Wikström.

Alla som sitter kvar på stolparna 48 timmar delar på vinstsumman 20 000 kronor. Issittarna får dock kliva ned från stolpen varannan timme och under kontroll pausa tio minuter för att uträtta nödvändiga behov.

– Det kommer att gå bra, om jag får support från publiken, säger den tävlande Amin Muhammadi från Afghanistan, nu boende i Strömsund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.